Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Miljöhumaniora

Nätverket för miljöhumaniora vid Göteborgs universitet är ett forum för akademiker som delar intresset för samtida miljöproblematik i termer av mening, värden, etik och rättvisa. Miljöhumaniora är ett växande tvärvetenskapligt kunskapsområde som fokuserar de mest angelägna miljöfrågorna och som vill främja samarbete och diskussion mellan forskning och samhälle. Perspektiv hämtas från kringliggande discipliner och forskningsfält, såsom miljöfilosofi, miljöhistoria, ekokritik, kulturgeografi, kulturantropologi och exempelvis politisk ekologi, men miljöhumaniora knyter an till hela universitetet genom att också relatera till dels konstnärliga praktiker såsom litteratur, scenkonst, fotografi och design, och dels samhälls- och naturvetenskaperna.

läs mer

Nyheter

 • Miljöforskaren som är kritisk till återvinning

  [2017-04-28] Att återvinna hushållsavfall är för gemene man - åtminstone i västvärlden - ett sätt att bidra till en bättre miljö. Men den kanadensiska forskaren Myra Hird menar att återvinning är en del av miljöproblemet. - Lösningen är att konsumera mindre, säger Myra Hird.

 • "Globalt avfall kopplat till nyliberal kapitalistisk konsumtion"

  [2017-04-19] Tre frågor till Myra Hird, som besöker Nätverket för miljöhumaniora den 27 april och pratar om avfallshantering.

 • Artutrotning - ett hot mot mänskligheten

  [2017-04-12] Tre frågor till Björn Billing, fil dr i idé- och lärdomshistoria, som skrivit flera artiklar om artutrotning och miljöfrågor.


 • Historiska kunskaper skapar hållbara städer

  [2017-04-11] Tre frågor till Christian Isendahl, en av grundarna till det tvärvetenskapliga nätverket Pre-Columbian Tropical Urban Life: Placing the past in designs for sustainable urban futures (förkortat TruLife) som använder historiska kunskaper för att skapa hållbara städer.

Vetenskapsteori för humanister

Doktorandkursen på Humanistiska fakulteten i höst. Sista anmälningsdag 20 september.

ENHANCE School in Public Environmental Humanities

2-6 oktober 2017 på KTH i Stockholm.

Följ oss på Facebook

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2017-05-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?