• Mindre utrotningsrisk för gamla djurarter

[2017-11-16] De arter som är äldre löper mindre risk att utrotas än de arter som funnits kortare tid. Det framgår av en studie som nyligen publicerats av en internationell forskargrupp med forskare från bland annat Göteborgs universitet.

• Två forskningsprojekt inom miljöhumaniora får Seed Box-finansiering

[2017-11-06] Två forskare i Nätverket för miljöhumaniora har beviljats medel från the Seed Box. Anna Bohlin tog hem den största delen med 400 000 kronor till det kommande forskningsprojektet ¿Living (with) things: Consuming, collecting and caring¿, om dagskonsumtion och dess roll i miljöförstöring och klimatförändringar.

• Scenmiljön förstärker uppfattningen om filmkaraktärers kulturella identitet

[2017-10-31] Filmkaraktärer från den vita överklassen placeras i rum med bokhyllor för att markera ett historiskt bildningsarv, medan ursprungsbefolkningen istället skildras i naturen. I en avhandling analyseras hur kulturell identitet kommuniceras genom olika scenmiljöer i tre samtida filmer från Latinamerika.

• Studenter ger ut manifest om humaniora och aktivism

[2017-10-31] I antologin Manifest skriver 26 studenter om humaniora och aktivism kopplat till dagens politiska klimat. Boken rymmer texter om folkbibliotek, främlingar, feminism och förståelse - och så åtta helt tomma sidor.

• Ny rapport understryker kulturens roll i hållbar stadsutveckling

[2017-10-31] Tre frågor till Helene Brembeck, etnolog vid Göteborgs universitet och medförfattare till rapporten "Platsar kulturen i den nya staden? Fria kulturutövares perspektiv på kulturen och kulturarvets roll i den hållbara staden", som är resultatet av projektet "Kultur och kulturarv" inom Mistra Urban Futures.