Historiska kunskaper skapar hållbara städer

Nyhet: 2017-04-11

Tre frågor till Christian Isendahl, en av grundarna till det tvärvetenskapliga nätverket Pre-Columbian Tropical Urban Life: Placing the past in designs for sustainable urban futures (förkortat TruLife) som använder historiska kunskaper för att skapa hållbara städer.

Berätta lite mer om nätverket.
Det är skapat av mig och tre kolleger, som alla är arkeologer med mayakulturer som specialitet. Vi har lite olika infallsvinklar, min är matsäkerhet och urbant jordbruk, en annan är skräp och restprodukter, en tredje är städernas funktionalitet. Nätverket består av ca 15 forskare från olika ämnen, stadsplanerare, markvetare, arkitekter och människor som sysslar med community development från en mängd europeiska länder.
Vi tror att historia och arkeologisk kunskap ger oss värdefulla insikter för dagens hållbarhetsproblematik, det har stor relevans och ger ett historiskt djup till stadsjordbruk idag. Det finns ju liknande företeelser idag, som kolonilotter och alternativa rörelser med urbant jordbruk. Det förekommer också i stor utsträckning i utvecklingsländer. Vi vill se hur det har fungerat över tid och vilka problem som funnits med stadsjordbruk.

Ni har nu arrangerat tre workshops, kan du berätta om dem?
Den första som hölls i England handlade om sophantering och förmultningsprocesser över lång tid. Den andra hölls i Nederländerna och handlade om rumslig analys och hur människor rör sig i landskapet. Det tredje var här i Göteborg och handlade om matsäkerhet. Vi har skrivit utkast till flera vetenskapliga artiklar, där är en del oväntade kombinationer.

Vad händer nu?
Nu håller vi på att dra upp riktlinjer för en tävling i urban design. Studenter får skapa sig en portfolio och företag får visa upp sig. De ska skicka in bidrag för en hållbar stad och huvudproblematiken är att de ska fundera på alternativ till förtätningsprincipen som dominerar i all stadsplanering idag. Om något är dominerande försvinner lätt alternativen. Detta gäller inte minst försörjning, matsäkerhet, skräp, återvinning, olika modeller för hur man kan röra sig i det urbana landskapet. Tanken är ”inte så täta städer”. Vi vill se vinster och förluster med det.

Mer om Christian Isendahl

Mer om TruLife