Miljöforskaren som är kritisk till återvinning

Nyhet: 2017-04-28

Att återvinna hushållsavfall är för gemene man – åtminstone i västvärlden – ett sätt att bidra till en bättre miljö. Men den kanadensiska forskaren Myra Hird menar att återvinning är en del av miljöproblemet.
– Lösningen är att konsumera mindre, säger Myra Hird.

Under sin föreläsning på Göteborgs universitet den 27 april, berättade Myra Hird om hur hon kom att engagera sig i frågan om avfallshantering. Hon kommer från en något oväntad bakgrund inom samhällsvetenskap med fokus på bland annat feministteori, queerteori och social rättvisa. För något decennium sedan började hon intressera sig för vetenskap och ingenjörskonst.
– Jag försöker göra vetenskap och ingenjörskonst meningsfullt på ett socialt och politiskt plan, säger Myra Hird.

Avfall är både ett kolonialt arv och ett individuellt ansvar, förklarar hon. Varje gång någon frågar henne vad som sysslar med och hon berättar att hon studerar avfall, får hon exakt samma svar: att de försöker återvinna.
Enligt Myra Hird är det i många länder fler som återvinner sopor än röstar. Men faktum är att bara två procent av det globala avfallet är kommunalt avfall. De resterande 98 procenten är industriellt och militärt avfall.
– Kanadensisk och amerikansk militär förde in avfall i norra Kanada och har sedan bara lämnat det där.

Det är en av anledningarna till att Hird är starkt kritisk till återvinning.
– Det avleder vår uppmärksamhet från vad som VERKLIGEN pågår… Och industrin och militären bara fortsätter, det är ”business as usual”.

Myra Hird rekommenderar istället att vi minskar vår konsumtion, återanvänder det vi har och i sista hand återvinner.
– Återvinning ökar konsumtionen. Folk konsumerar mer eftersom de tror att det är OK.

Myra Hirds besök var ett samarbete mellan Nätverket för miljöhumaniora och Centrum för genusforskning i Göteborg.
Läs en intervju med Myra Hird

AV: