Nytt nätverk sätter angelägna miljöfrågor i fokus

Nyhet: 2016-04-15

Fyra frågor till Christine Hansen, forskare i historia och koordinator för Nätverket för miljöhumaniora som invigs på Humanisten den 19 april.

Vad menas med miljöhumaniora?
Christine Hansen.− De moderna miljöutmaningar vi står inför − klimathot, jorderosion, arter som utrotas, sötvattensbrist, miljögifter och en växande lista av andra ekologiska komplikationer − är oftast något som sysselsätter naturvetare, tekniker, ingenjörer och matematiker. Men det finns en växande känsla av att dessa kriser inte bara handlar om den fysiska miljön. Om vi ska kunna ta itu med dessa utmaningar på ett meningsfullt sätt, måste vi förstå deras kulturella och sociala konsekvenser. Och för att kunna göra det behöver vi hjälp av humaniora.

På vilket sätt?
− Vi behöver det kritiska tänkandet, de etiska reflektionerna och engagemanget för vårt samhälle som är kärnan i humaniora. Och vi behöver dessa kunskaper, inte isolerade från varandra, men i samverkan, utöver traditionella ämnesgränser, där de kan skapa ny förståelse. Detta är ett brådskande arbete som kräver det bästa av våra forskare för att arbeta på nya sätt och i nya konstellationer.

Hur är det tänkt att nätverket ska arbeta?
− Det nya nätverket kommer att söka efter sätt att utnyttja den tid och kraft som redan investerats i miljöfrågor på fakulteten. Varje institution har forskare som arbetar med dessa frågor, men tvärvetenskapligt samarbete är fortfarande ganska ovanligt. Via nätverket kommer vi att börja lära känna varandra och se de samverkansvinster som våra gemensamma intressen kan generera. Det är verkligen ett spännande ögonblick.

Till sist, vad händer på invigningen?
− Den 19 april lanserar vi nätverket med ett föredrag av miljöhistorikern Poul Holm från Trinity College i Dublin. Han kommer att ta upp ämnet "Big data, big questions − humanities for the environment". Detta kommer naturligtvis att vara mycket intressant inte bara för forskare som arbetar med frågor om miljön, men också för dem som ser den revolutionen som utspelas inom digital humaniora och de möjligheter ny teknik medför.

Invigningen av Nätverket för miljöhumaniora äger rum tisdag den 19 april kl.13:15−16:00 i Stora hörsalen, Humanisten, Renströmsgatan 6.

Nätverkets webbplats

Mer information:
Christine Hansen, telefon: 031-786 2827, e-post: christine.hansen@gu.se

AV:
031-786 10 68, 0766-18 10 68

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se