Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Artutrotning - ett hot mot mänskligheten

Nyhet: 2017-04-12

Tre frågor till Björn Billing, fil dr i idé- och lärdomshistoria, som skrivit flera artiklar om artutrotning och miljöfrågor.

Varför är det viktigt att bevara och skydda utrotningshotade arter?
Frågan kan besvaras på flera sätt. Ett argument är praktiskt-ekonomiskt. Enskilda djur och växter kan spela centrala roller för ett ekosystem och naturen bildar förutsättningen också för människornas liv. Jordens så kallade ekosystemtjänster har beräknats till ofattbara summor, många triljoner dollar årligen. Ett annat argument fokuserar arternas och miljöernas estetiska och upplevelsemässiga värden för oss. Och på nästa nivå handlar liv på planeten om värden av djupare slag, som inte går att mäta eller beskriva i den nytta naturen har för människan. Men när man pratar om värden – ekonomiska, estetiska eller ”andliga” – så måste man samtidigt vara på sin vakt, för det är lätt att hamna i en etnocentrisk position. Naturskydd kan och bör också vara en fråga om social rättvisa i ett globalt perspektiv.

Vad tycker du är de viktigaste åtgärderna för att stoppa den här utvecklingen?
Artutrotning och hot mot biologisk mångfald hänger ihop med de stora miljö- och klimatproblemen. De har jag inga lösningar på. Klart är att det behövs mycket tuffare miljöpolitik, lokalt, nationellt och internationellt. Men den viktigaste förändringen är nog den mentala. Så länge tanken på samhällsutveckling likställs med ekonomisk tillväxt och ett gott liv med materiellt överflöd är jag rädd att det kommer se mörkt ut för många av planetens djur och växter.

Hur kan den enskilda individen påverka?
Man kan tänka över sin livsstil och göra medvetna val som konsument. Naturskyddsföreningen har många bra tips. Man kan också stödja organisationer som arbetar med natur och miljö. Och sist men inte minst engagera sig politiskt. Om inte annat så sätta sig in i hur partierna ställer sig till dessa frågor innan man stoppar röstsedeln i kuvertet.

 

Läs Björn Billings senaste artikel i Göteborgs-Posten

Läs fler artiklar av Björn Billing i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter

Läs mer om Björn Billings forskning

Naturskyddsföreningens tips för ett miljösmartare liv

AV:
031-7864565

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2016-04-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?