Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lena och Lena inspirerade lärare om mål 14

Nyhet: 2017-03-10

Lärarfortbildningarna om de globala målen för hållbar utveckling fortsätter under 2017 och först ut var målet om hav och marina resurser. 1 mars föreläste Lena Gipperth från Göteborgs universitet och Lena Granhag från Chalmers tillsammans om sin marina forskning för lärare från förskola, grundskola och gymnasium. Efter föreläsningen hölls workshopar med pedagoger från Universeum och Världskulturmuséet.

Syftet med lärarfortbildningarna är att visa på olika forskningsområdens roll för att bidra till att de globala målen uppfylls samt ge lärarna kunskap och pedagogiska verktyg att utbilda sina elever om målen. Upplägget är att forskare från Chalmers och Göteborgs universitet föreläser om ett av målen och ger inspiration och fördjupad kunskap medan pedagoger från Universeum och Världskulturmuséet leder de efterföljande workshoparna och praktiska övningarna. Denna gång var fokus mål 14 om hav och marina resurser.

Den ena föreläsaren var Lena Granhag från Institutionen för Sjöfart och marin teknik, Chalmers. Lena är doktor i marin ekologi och forskar bland annat om påväxt på fartyg och hur det kan reduceras på ett miljövänligt sätt. Hon arbetar även med marina främmande arter som sprids via till exempel barlastvatten och fartygsskrov.

Den andra föreläsaren var Lena Gipperth, föreståndare på Centrum för Hav och samhälle, och professor i miljörätt vid Juridiska institutionen, Göteborgs universitet. Lena forskar bland annat om havs- och vattenförvaltning. Hon är involverad i flera tvärvetenskapliga forskningsprojekt, exempelvis om hållbar utveckling av kustområden.

Fortbildningen arrangerades av GMV i samarbete med Universitets- och högskolerådets verksamhet Den Globala Skolan, Universeum och Världskulturmuséet.

Se intervju med Lena Gipperth och Lena Granhag

 

Nästa lärarfortbildning är 3 maj på Världskulturmuséet då temat är mål nr 11: Hållbara städer och samhällen.
Mer information och anmälan

Läs mer om hur GMV arbetar med de globala målen

 

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2016-04-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?