Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyckelord: Hållbarhet

Camilla Brudin Borg, fil.dr. i litteraturvetenskap
Fil.dr. undervisar i litteraturvetenskap med inriktning mot ekokritik. Hon har skrivit om bilderböcker och tema ”barn och skog” samt om japansk anime från ett ekokritiskt perspektiv. Hon planerar ett projekt om kvinnliga bergsbestigares självbiografier.

Christian Isendahl, fil.dr. i arkeologi
Docent Christian Isendahl (fil.dr., Uppsala universitet, 2002) är universitetslektor i arkeologi, vice-prefekt för forskning och koordinator för kandidatprogrammet i Kulturarvsstudier vid Institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet. I sin forskning anlägger han ett historiskt ekologiskt perspektiv för att studera stadsutveckling, mat- och färskvattensäkerhet och social och politisk organisation, särskilt i Mayakulturen, Anderna och Amazonas under den förkolumbianska perioden. Han har ett starkt intresse av att förverkliga arkeologins potential att generera kunskap som bemöter samtida och framtida samhällsutmaningar.

Christian Munthe, fil.dr. i praktisk filosofi
Christian Munthe är professor i praktisk filosofi och hans forskning har bl.a. berört frågor om natursystems och naturvarelsers moraliska status, samhällets ansvar för, värdering och hantering av komplicerade risker och osäkerheter i umgänget med naturliga system, samt kopplingen mellan folkhälsoetiska frågor och miljöhänsyn. han är medgrundare och medlem av styrgruppen i Centrum för antibiotikaresistensforskning.

Edgar Platen, fil.dr. i tyska
Environmental Humanities (Grön Humaniora) kan inte enbart vara ’ekokritisk’, då denna teoriimpuls i första hand hänvisar till en nordamerikansk naturbeskrivningsgenre. Inte heller kan den ensidigt hänvisa till olika ekologiska naturfenomen, ty hållbarhetskoncept innehåller uttryckligen fler dimensionsmodeller, som konsekvent även inkluderar den ekonomiska, sociala och kulturella dimensionen (men även andra). Min forskning fokuserar på sammanbandet mellan dessa ”dimensioner” i litterära framställningar samt även på deras språkliga etik i samtida diskurser, t ex omvärld, fattigdom, teknikhistoria, globalisering och regionalisering, migration och transkulturalitet.

Joakim Sandberg, fil.dr. i praktisk filosofi
Vilket ansvar har kommersiella företag för att göra samhället mer hållbart? Kräver hållbarhet drastiska förändringar i vårt kapitalistiska system?

Mats Andrén, fil.dr. i idé- och lärdomshistoria
Jag har under ett decennium ägnat mig åt hantering kärnavfall i relation till grundläggande föreställningar om etik och legitimitet, med exempel från stora delar av världen, bl.a. inom ramen för ett FORMAS-finansierat projekt. Samarbetade med forskare från GU, andra svenska lärosäten och från universitet i Europa, Nordamerika och Asien.

Petra Platen, fil.dr. i tysk litteraturvetenskap
Min forskning fokuserar framför allt på sambandet mellan litterär framställning och olika aspekter av hållbarhet. För närvarande undersöker jag bland annat litterära framställningar av den „sista människan“. Mitt intresse gäller här framför allt vad sådana framställningar kan säga oss om våra existerande sociala relationer men också mer allmänt, vad dessa kan säga oss om individens förhållningssätt till sin omvärld.

Rikard Wingård, fil.dr. i litteraturvetenskap
Rikard Wingårds forskningsintressen kretsar kring myllans kulturhistoria, biosemiotik och svensk naturskildring. För närvarande färdigställer han en artikel om historiska attityder till bokmalar (insekter som äter böcker) och planerar två forskningsprojekt, ett om användningen av ekologiska och biosemiotiska begrepp i populärkulturen 1970-80, och ett om föreställningar om jord från antiken till och med 1700-talet.

Rut Blomqvist, doktorand i engelska
Med ett korsdisciplinärt angreppssätt undersöker jag hur litterära verk i den framväxande climate fiction-genren hanterar miljöproblem och hur de bygger visioner om en hållbar framtid. Författarna jag fokuserar på – just nu Kim Stanley Robinson, Margaret Atwood, och Jonathon Porritt – deltar uttalat, både genom sin skönlitteratur och som offentliga personer, i miljörörelsen.

Martin Hultman, universitetslektor i kulturgeografi
Martin Hultman är engagerad i lokal politik där han organiserar evenemang kring ekoturism och populärvetenskap. Hans nuvarande forskning kretsar kring frågor om posthumanism, ekofeminism, miljöutopier, klimatförnekelse och ekoprenörskap i ett historiskt och samtida persprektiv.
 

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2017-05-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?