Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyckelord: Landskap

Björn Billing, fil.dr. i idé- och lärdomshistoria
Mina forskningsintressen fokuserar huvudsakligen på landskap samt resor och naturumgänge som kunskapsbildande processer. Andra miljörelaterade ämnen jag har skrivit och föreläst om är antropocen, artutrotning och dinosaurier. En bok om Rousseau och föreställningar om vildmark och berg under 1700-talet kommer att publiceras i november 2017 (Ellerströms förlag).

Camilla Brudin Borg, fil.dr. i litteraturvetenskap
Fil.dr. undervisar i litteraturvetenskap med inriktning mot ekokritik. Hon har skrivit om bilderböcker och tema ”barn och skog” samt om japansk anime från ett ekokritiskt perspektiv. Hon planerar ett projekt om kvinnliga bergsbestigares självbiografier.

Christian Isendahl, fil.dr. i arkeologi
Docent Christian Isendahl (fil.dr., Uppsala universitet, 2002) är universitetslektor i arkeologi, vice-prefekt för forskning och koordinator för kandidatprogrammet i Kulturarvsstudier vid Institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet. I sin forskning anlägger han ett historiskt ekologiskt perspektiv för att studera stadsutveckling, mat- och färskvattensäkerhet och social och politisk organisation, särskilt i Mayakulturen, Anderna och Amazonas under den förkolumbianska perioden. Han har ett starkt intresse av att förverkliga arkeologins potential att generera kunskap som bemöter samtida och framtida samhällsutmaningar.

Christine Hansen, fil.dr. i historia
Christine Hansen är koordinator för nätverket för miljöhumaniora vid Göteborgs universitet. Hennes forskning undersöker den ökande risken för löpeld i periurbana australiensiska miljöer, med fokus på begreppet "solastalgi" och erfarenhet av sorg i både historiska och kontemporära kontexter i kölvattnet av förödande miljökatastrofer.

Edgar Platen, fil.dr. i tyska
Environmental Humanities (Grön Humaniora) kan inte enbart vara ’ekokritisk’, då denna teoriimpuls i första hand hänvisar till en nordamerikansk naturbeskrivningsgenre. Inte heller kan den ensidigt hänvisa till olika ekologiska naturfenomen, ty hållbarhetskoncept innehåller uttryckligen fler dimensionsmodeller, som konsekvent även inkluderar den ekonomiska, sociala och kulturella dimensionen (men även andra). Min forskning fokuserar på sammanbandet mellan dessa ”dimensioner” i litterära framställningar samt även på deras språkliga etik i samtida diskurser, t ex omvärld, fattigdom, teknikhistoria, globalisering och regionalisering, migration och transkulturalitet.

Petra Andersson, fil.dr. i praktisk filosofi
Min nuvarande forskning handlar om relationer mellan arter, särskilt mellan människor och hästar, om interaktion mellan natur och kultur samt om värdet hos biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Jag är särskilt intresserad av etiska aspekter och genusaspekter på ridsport och hästnäringen i allmänhet. Jag är också medlem av Styrgruppen för Nätverket för Miljöhumaniora vid GU samt medlem av Naturvårdsverkets vetenskapliga råd för biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Rikard Wingård, fil.dr. i litteraturvetenskap
Rikard Wingårds forskningsintressen kretsar kring myllans kulturhistoria, biosemiotik och svensk naturskildring. För närvarande färdigställer han en artikel om historiska attityder till bokmalar (insekter som äter böcker) och planerar två forskningsprojekt, ett om användningen av ekologiska och biosemiotiska begrepp i populärkulturen 1970-80, och ett om föreställningar om jord från antiken till och med 1700-talet.

Rut Blomqvist, doktorand i engelska
Med ett korsdisciplinärt angreppssätt undersöker jag hur litterära verk i den framväxande climate fiction-genren hanterar miljöproblem och hur de bygger visioner om en hållbar framtid. Författarna jag fokuserar på – just nu Kim Stanley Robinson, Margaret Atwood, och Jonathon Porritt – deltar uttalat, både genom sin skönlitteratur och som offentliga personer, i miljörörelsen.

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2017-06-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?