Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyckelord: Posthumanism

Ann-Louise Sandahl, fil.dr. i konst- och bildvetenskap
I min forskning undersöker jag hur samtida konstverk, filmer och andra visuella uttryck kan skapa ny förståelse av tid och på så sätt bidra till ett mer långsiktigt och hållbart tänkande. Företeelser som som antropocen, apokalyps, antropocentrism och posthumanism diskuteras i relation till visuella framställningar. Jag undervisar också i konst- och bildvetenskap på institutionen för kulturvetenskaper, bland annat på temat Ekoestetik i visuell kultur.

Camilla Brudin Borg, fil.dr. i litteraturvetenskap
Fil.dr. undervisar i litteraturvetenskap med inriktning mot ekokritik. Hon har skrivit om bilderböcker och tema ”barn och skog” samt om japansk anime från ett ekokritiskt perspektiv. Hon planerar ett projekt om kvinnliga bergsbestigares självbiografier.

Dorna Behdadi, doktorand i praktisk filosofi
Mitt avhandlingsprojekt berör frågan om icke-mänskliga djur och artificiella entiteter kan vara moraliska agenter. Kan andra varelser än (vuxna) människor tillskrivas moraliskt ansvar för sina handlingar?

Edgar Platen, fil.dr. i tyska
Environmental Humanities (Grön Humaniora) kan inte enbart vara ’ekokritisk’, då denna teoriimpuls i första hand hänvisar till en nordamerikansk naturbeskrivningsgenre. Inte heller kan den ensidigt hänvisa till olika ekologiska naturfenomen, ty hållbarhetskoncept innehåller uttryckligen fler dimensionsmodeller, som konsekvent även inkluderar den ekonomiska, sociala och kulturella dimensionen (men även andra). Min forskning fokuserar på sammanbandet mellan dessa ”dimensioner” i litterära framställningar samt även på deras språkliga etik i samtida diskurser, t ex omvärld, fattigdom, teknikhistoria, globalisering och regionalisering, migration och transkulturalitet.

Petra Platen, fil.dr. i tysk litteraturvetenskap
Min forskning fokuserar framför allt på sambandet mellan litterär framställning och olika aspekter av hållbarhet. För närvarande undersöker jag bland annat litterära framställningar av den „sista människan“. Mitt intresse gäller här framför allt vad sådana framställningar kan säga oss om våra existerande sociala relationer men också mer allmänt, vad dessa kan säga oss om individens förhållningssätt till sin omvärld.

Martin Hultman, universitetslektor i kulturgeografi
Martin Hultman är engagerad i lokal politik där han organiserar evenemang kring ekoturism och populärvetenskap. Hans nuvarande forskning kretsar kring frågor om posthumanism, ekofeminism, miljöutopier, klimatförnekelse och ekoprenörskap i ett historiskt och samtida persprektiv.

Marie Widengård, Universitetsadjunkt i globala studier 
Jag undersöker de kopplade processerna för miljö-social förändring och kontinuitet. Mitt arbete handlar om samhällsvetenskaplig miljövetenskap, som involverar politisk ekologi, politisk ekonomi, vetenskap och teknik, sammansättningstänkande och statlighet.

Helena Pedersen, fil.dr. i pedagogik
Helena Pedersen är docent i pedagogik vid Institutionen för didaktik och pedagogisk profession och koordinator för det nya masterprogrammet Education for Sustainable Development vid Göteborgs universitet. Hon forskar inom fälten kritiska djurstudier och kritisk djurpedagogik med särskilt fokus på hur maktrelationer mellan människor och djur framträder i utbildningssammanhang. I sin forskning analyserar hon även hur utbildningsprocesser formar både människor och djur som subjekt, samt utbildningsinstitutioners funktion i det djurindustriella komplexet. I ett pågående bokprojekt utvecklar hon dessa frågor genom Deleuze och Guattaris schizoanalys.
 

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2017-11-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?